I torsdags var delar av föreningens styrelse på besök hos Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning för att få lite information. Stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör är en av fjorton stadsdelar i Stockholm och passerade i somras gränsen för 100.000 invånare. Vi träffade Gunilla Ekstrand, avdelningschef för avdelningen Kultur, fritid och demokrati som är ansvarig för bland annat samhällsetablering och därmed även för vissa delar av det som sker runt de boende som kommer att flytta in i Modulhusen i Slakthusområdet.
Inkluderingslots
Avdelningen Kultur, fritid och demokrati arbetar främjande och förebyggande gentemot företrädesvis barn och unga utifrån kommunens vision och mål. Verksamheter som ingår i avdelningen är bland annat fritidsgårdar, fältverksamhet, parklekar, öppna förskolor, community center, medborgarkontor och sommarlovsverksamhet.
I avdelningens arbete ingår även att stödja kultur- och föreningslivet och att utveckla och stärka den lokala demokratin. På avdelningen arbetar även en s k inkluderingslots som ansvarar för samhällsvägledning för nyanlända och är länken mellan civilsamhället, förvaltningen och nyanlända flyktingar. Detta för att man vill säkerställa att alla nyanlända som bosätter sig i vår stadsdel känner till och får ta del av den servicen som finns i Enskede-Årsta-Vantör.
Lite bakgrundsinformation
Stockholms stad har tidigare inte haft några boenden för nyanlända med hänvisning till att det är så många som ändå sökt sig till Stockholm genom så kallat Ebo, eget boende. I och med maktskiftet för fyra år sedan ändrades den policyn och för två år sedan genomfördes en lagändring som innebär att kommuner måste ta emot nyanlända som anvisas från Migrationsverket, så kallat Abo, eller anvisat boende.
De Nyanlända som redan har fått Abo i kommunen har hitintills fått lägenheter från SIHS eller inkvarteras i vandrarhem eller liknande. Tanken med modulhusen på Slakthusområdet är att de framför allt är till för omflyttningar inom Stockholm. Många av de som kommer har alltså redan varit i Stockholm en tid.
Men det kan också komma flyktingar direkt från flyktingläger enligt EUs kvotflyktingprogram. De har av förklarliga skäl större materiella behov och har inte på samma sätt haft möjlighet att bygga upp något nätverk. De har däremot permanenta uppehållstillstånd till skillnad från de flesta andra som har temporära.
Migrationsverket förvarnar kommunen två veckor innan en nyanländ kommer till Stockholm. Intro Stockholm tar emot de nyanlända och hjälper de nyanlända med att fylla i nödvändiga blanketter och anvisar ett boende. De nyanlända får tillgång till bosättningslån från CSN att köpa möbler för. Som vi förstod det hjälper Intro Stockholm fortsatt till med att fylla i blanketter till myndigheter och liknande.
Modulhusen
Stadsdelsförvaltningens inkluderingslots kommer vara den som har ansvaret att samordna verksamheten kring modulhusen. Det är henne vi skall ha kontakt med och jobba mot när vi planerar vad vi skall göra. Hon kunde tyvärr inte vara med på mötet, men vi kommer bjuda in henne till att av våra kommande medlemsmöten så att så många som möjligt i föreningen får träffa henne personligen.
Modulhusen har bygglov för max tio år, men troligtvis kommer de inte att stå kvar så länge eftersom det redan finns planer att bygga på Slakthusområdet. Modulhusen är genomgångsboenden och de boende får stanna där i två år. Boendet har 129 lägenheter och är större än det i Örby. Lägenheterna kommer främst att gå till familjer.
Den planerade inflyttningen har skjutits upp och kommer inte att bli av förrän tidigast i början av nästa år. Däremot så tror Gunilla att boendet kommer att fyllas upp fort när folk väl börjar flytta in. Vi vet inte vilka som kommer att flytta in i modulhusen men det är rimligt att anta att Dari och Arabiska kommer att vara två stora språkgrupper.
Behov
Det som stadsdelsförvaltningen ser störst behov av hjälp med är den sociala biten och förvaltningen ser som sin främsta uppgift att länka samman de boende i modulhusen med det lokala föreningslivet och de verksamheter som kommunen erbjuder.
Bidrag
Gunilla Ekstrand informerade även om verksamhetssystem och aktivitetsstöd som föreningen kan ansöka om att få. Sista ansökningsdag för dem är 31/10. Det går även att söka mindre summor, upp till tiotusen, året om. I förlängningen kan kommunen ingå Idéburet offentligt partnerskap med föreningen om samarbete fungerar bra.